memandangkan bebudak form 3 dah abes PMR, so aku telah diarahkan oleh GKMP Bahasa untuk membuat World & Malaysia's map dekat blok Ibnu Sina..aku amik je bebudak 3A yang tolong buat mural bahasa Melayu & 4 Musim sebelum ni..bebudak tuh leh diharapkan sket, rajin pun rajin..

kitorang start buat hari Selasa lepas sampai petang Jumaat dan insyaAllah akan bersambung Isnin ni..yang peta Malaysia dah beres, tinggal nak menyiapkan World Map je..biasalahkan nak buat satu dunia mestilah payah..tapi aku bersyukur sgt ada student macam Farid Haikal yg pada aku dia SANGAT hebat..World Map tuh dia sensorang je lukis..superb!

tadi pagi plak after attended kelas mengaji aku ada aktiviti jalan2 cari makan dengan students Pend. Moral form 3..tak ramai pun, 6 orang je..lagi 2 orang M.I.A..kalau dah nama pun Pend. Moral kan, so bebudaknya semuanya india dan sorang chinesse..kelmarin jumaat diorang dah collect duit utk makan sorang rm10..diorang nak makan kat KFC bandar..so tadi aku fetch diorang kat busten dan bawak ke KFC..

tema baju diorang ekceli warna hitam, tapi malas plak aku nak pakai hitam gak..tengah musim panas ni tak daya la nak pakai baju gelap2..tp tanak mengecilkan hati diorang, aku pakai baju gelap gak, dark blue..then dalam gambar nampak cam itam gak..ok la tuh! pas menjamu selera aku angkut diorang semua ke Kluang Mall..aduhaii..nama pun bawak bebudak jenjalankan, so satu KM tuh diorang tawaf..aku dah naik pening dah, tapi ye la, diorang tuh masih dalam tanggungjawab aku kan, so layankan aje..

aku balik umah lebih kurang kul 2 pm..


ni pulak aktiviti aku petang jumaat lepas 23hb Okt..ekceli katanya ada meeting post-mortem SPM, tapi dibatalkan, so kitorang cikgu cikgi tu bergumbiralah di petang jumaat dekat bowling Kluang Parade..yang join main bowling masa tuh, aku, cikgu Abdul, mama, ustazah ana, mylin, kak siti and wan..mama bawak anak dia, qistina yang susah nak senyum..kui kui..

aku ni sebenarnya telah dinasihatkan oleh pakar kecantikan doktor peribadi family aku untuk tidak bermain bowling lagi atas sebab2 jari manis aku yg pernah tercedera teruk..TAPI..aku ni spesis agak degil sket, dan kesudahannya selama seminggu aku tak pakai cincin tunang tau, sebab jari manis tu dah bengkak..uwaaAAaaa sori en. tunang..

pape pun, we ols really enjoy, dapat releasekan tensen kat tempat keje monday-friday..geng2 sumer satu kepala dan paling besh aku dapat merasa naik kete mahal mama lagi..berjemput dan berhantar..sapa tak suka kan??? erm nak bgtau ke sapa pemenang bowling ni? arghHHHhhh tanak bgtau..haha padan muka pemenang tuh..hehe yg penting aku bukan pengalah!

kisahadique : cuti sekolah hampir tiba..besh ke??

date Saturday, October 31, 2009




disebabkan menerima panggilan jauh kul 2 pagi tadi, so aku nak share lagi sekali kenangan di UK..kenangan yang tak akan aku lupakan sampai bila2..kenangan yang akan sentiasa terpahat di hati aku..bayangkan aku sanggup redah lautan api, merentasi onak dan duri, terbang beribu batu semata2 untuk melawat kesayangan aku di sana..yang paling aku sendiri tak sangka, aku melalui tuh semua seorang diri.. erm betul org cakap, selama ni, pengalaman mematangkan kita, menjadikan kita semakin berani..tapi boleh tak kalau aku cakap, aku sebenarnya kat tempat sendiri ni pun takut kalau jalan sorang2?? hahaha

date





cardiff in memory..ekceli ada lagi satu frame ni tau tp blogger.com ni since semalam cam masalah jek..aku nak add image pastu dia tak kuar2 pun..sebelum2 tak pernah pun mengalami masalah cenggini..ishh ntah pape jek..en. tunang aku ckp kena restart laptop dulu then baru okie..huh! aku kalo restart laptop ni jawabnya terus tido je la..

frame yang tak sempat nak tempek kat sini ialah gambar si dak debab a.k.a aliyah..ishh sayangnya tak dapat letak malam ni..tp insya Allah by tomorrow i will try my best to put aliyah's frame..

feel fun with this photo? your photo editing more fun and easy with photoscape..

latest : okeh gambar aliyah dah upload...!! enjoy!

date Thursday, October 29, 2009


sejak kebelakangan ni celcom sangat mengecewakanlah..! service dia sejak dua menjak ni memang so BAD! aku ni duduk kat tengah2 bandar kluang dan sekarang ni plak dok kat tingkat atas rumah aku..so apa lagi masalah celcom ni sampai paling koman aku dpt 5.20 mb jek? pastu kejap2 dia jadi gprs la edge la..tak ke menyakitkan hati?? setiap bulan aku tak pernah missed nak bayar bil tau..!

niat di hati aku memang nak potong, tp memandangkan aku terikat rantai besi dengan celcom bodohband ni 1 thn setengah, so aku tak dpt la nak potong ayam..tengoklah kat atas tuh..itu kali ke15 aku dok connect, dok disconnect tau..sangat hampeh dan sengal..!! tak kanlah service still nak dok upgrade je kot..since raya tau service dia lembab!!! rasanya bukan aku sorang yang dok komplen service celcom ni, tp rata2 user celcom ni kn..?

tak ada ke staff celcom yang jengah sini? kalau ada, tolonglah aku merayu sangat2 ni...merayu yang dah tak tahu keberapa kali dah ni..tolonglah tip top kan service korang..jangan nama dah gah, korang layan customer korang camni dan service macam tahap cipan..!!

kisahadique : aku takkan meroyan mcm ni kalau service celcom tip top..!

date



date


minggu ni leh dikatakan minggu stress...rasanya bukan aku sorang jek tp kwn2 tmpt keje aku pun merasai benda yang sama gak..minggu sakit jiwa..sampaikan nak makan, bersembang, bergossiping pun tak menyempat...ni sumer sebab esok..!!

aku plak seminggu dua ni memang bizi dan agak kelam kabut..ekceli aku tgh bizi wat persiapan yang penting2 menjelang my big day..memang lah kalo diikotkan lebih kurang 3 bulan dan 3 minggu lagi, tapi aku rasa mana yang penting aku kena setelkan cepat! aku tanak buat last minute, pas tuh aku plak yang pengsang...huhu untuk photographer, alhamdullilah sumer dah setel insya Allah..tuh sumer aku serahkan pada en. tunang..dan aku tahu dia akan mencarikan photographer yang terbaik in town untuk bakal isteri dia ni..haha mana tak nya kan, semata2 photographer punya pasal kitorang gaduh 3 jam..hehe tp sumer dah setel..to en. razali, nnt shoot cantik2 mantap2 eh? kita buat outdoor kat sawah leh tak?

pasal mak andam plak, kul 9.15 mlm ni aku akan ke butik mak andam tuh..hopefully sumernya ok..aku tanak reveal baper banyak baju aku pakai, baju apa aku pakai, solekan apa aku nak, tema apa aku nak..biarlah rahsia..tanak kecoh2 mcm certain org tu..ishhh...bgtau kat cni pun dah kira macam kepoci kan aku ni..haha tapi yang paling penting, less is better! lepas kawen nnt banyak duit yang aku dan en. tunang nak gunakan..so kena berjimat cermat..ni mak andam yang ketiga aku survey dan maybe this is my last choice!

dan malam ni gak aku kena siapkan fail panitia yg orglainlepastangantanakbuat dan jugak siapakan soalan final exam PSV kertas 1 form 2..erm soalan tuh dah setel tinggal nak print je jap lagi then sok hantar reso kat office dan bila dah siap nak kena stapler..aku kena buat cepat2 sebab paper PSV ni hari jumaat ni..arghhhh...!!

kerana stress??

pastu aku kena siapkan sijildramatahunlepasyangorglainpunyakeje..! memang aku marah, tapi nak wat camne kan..aku sedar sapa aku ni..tahun depan aku tak ada lagi, padan muka diorang sume..

STOP!!

date Tuesday, October 27, 2009




kisahadique : thanx my dear roz!! miss you so much...

date Monday, October 26, 2009


If I got down on my knees and I pleaded with you
If I crossed a million oceans just to be with you
Would you ever let me down?

If I climbed the highest mountain just to hold you tight
If I said that I would love you every single night
Would you ever let me down?

Well I'm sorry if it sounds kinda sad, it's just that
Worried, so worried
that you let me down

Chorus: Because I love you, love you
Love you, so don't let me down

If I swam the longest river just to call your name
If I said the way I feel for you would never change
Would you ever fool around

Well I'm sorry if it sounds kinda bad, just that
Worried, cuz' I'm so worried
that you let me down

Chorus

Well I'm sorry if it sounds kinda bad, just that
Worried, cuz' I'm so worried
that you let me down

Chorus

kisahadique : dunno what to say..but im happy for what im doing just rite now..

date Sunday, October 25, 2009

entry semalam aku ada bagitahu pasal cita2 aku yang sebenarnya nak keje yang menghadap komputer 24 jam semata2 membuat kerja grafik, multimedia etc kan..erm kalau tak dapat jadi graphic designer, tapi dapat jadi lecturer yang mengajar subject multimedia pun dah bersyukur dah..hujung bulan ni aku mengharap sesuatu..insya Allah..pape hal aku bagitahu nanti eh..

entry kali ni aku nak share beberapa graphic yang tak seberapa masa aku kat univ dulu..masa last year tu aku ada final project utk subjet Multimedia Design TIV 3083..erm grouping final project..antara rakan kongsi gelap aku, shidah (she already become a mommy last week..), sue (coming soon become a mommy..), aditya (indonesian boy), ayie (m.i.a) and me..our group named evo5..

My House

Living Room

Kitchen

Hall

dalam evo5 tuh aku jadi multimedia editor, shidah sebagai video producer, sue sebagai sound producer merangkap model video, aditya selaku executive producer (baca : ketua samseng kumpulan) dan ayie sebagai graphic producer.. apa beza antara multimedia producer dengan graphic producer? itu, next entry akan aku jelaskan..untuk kali ni aku juz nak share beberapa gambar yg aku wat..for me these pictures are so memorable..

Bedroom

Bathroom

kitorang wat Let Learn English (My House) e-book for 3-6 years old children..this e-book contains a very educational lesson about how to learn english especially on how to spell and pronounce all the things that has in the house..apa yang ada dalam rumah? macam2kan...first kita ada living room, kitchen, hall, bedroom and bathroom..dan ada apa dalam bilik2 tuh sumer? haa itu la yg e-book kitorang akan ajar...bebudak akan diajar mengeja dan menyebut setiap perkataan tu..very interactive and educational e-book.. :)

T.O.I.L.E.T = don't forget to flush after you used it..!

dan, fyi, group evo5 antara the best group in our kelas tau..kitorang dapat awards from our lovely and kind lecturer, Assoc. Prof Dr. Norshuhada Shiratuddin..antara awards yang kitorang dapat..
  • Best Project Development
  • Best Interface Design
dan, fyi lagi..interface design tuh sapa lagi yg buat kalau bukan aku..huhu alhamdullilah..berkat belajar bertahun2, restu mak ayah dan geng2 bas sekolah yang baik hati , sempoi dan sekepala.. kalau geng evo5 tuh tak ada, tak menjadik gak projek e-book ni..alamak! nanti mesti ada yg cakap aku ni riakkan?? erm aku tak riak, tak ada niat langsung pun nak menunjuk, cuma rasa nak berkongsi jek..lagipun, ni blog aku kan..so pepaham je la..

kisahadique : segala tok nenek gambar tu aku lukis sendiri tau, then scan, after that open with Adobe Photoshop and plays with colour.. dah siap segalanya aku serah tugas seterusnya kepada boss dan sekutu..i love doing this!!

date



minggu lepas aku telah diminta tolong (baca : disuruh) oleh seseorang yg agak besar gak jawatan dia kat tempat keje aku tuh utk buat banner Rakan Muda..poster ni sempena projek Rakan Muda yang bakal dianjurkan oleh tempat keje aku minggu depan..erm beria2 seseorang tuh minta tolong (baca : suruh) aku watkan..demi tugas, demi tanggungjawab, aku siapkan juga..dan alhamdullilah akhirnya siap..

aku bagi seseorang tuh 2 contoh banner dan terpulang pd dia nak pilih yang mana satu..tp aku consider yang kedua tuh :) why? hehe sebab sangat cantik, menarik dan tertarik..bila betul2 dah siap jadi banner, mesti meletup punyakan..terima kasih sayang..i will be right here waiting for you..

erm ikutkan, inilah cita2 aku sebenarnya tau..aku kalau leh nak kerja yang setiap hari menghadap komputer semata2 membuat kerja grafik yang macam ni..memang aku minat dan suka sangat2..tapi..bukan rezeki aku :( sampaikan banyak ilmu PSD ni yang aku dah lupa..sangat malang..

kisahadique : adakah kita seorang yang malang jika tidak dapat mengejar cita2 kita selama ini?

date Saturday, October 24, 2009


tadi on da way ke LDP, aku on radio sinarfm..tetiba kan radio tuh memutarkan lagu yang dah berkurun lamanya aku tak dengar..masyuk gila lagu tuh..aku hafal separuh dari lagu tu tau..puas nak mengingat lagu, tup tup masa ldp ni aku search la lagu apa tuh...at last...

Oceans apart day after day
And I slowly go insane
I hear your voice on the line
But it doesn't stop the pain

If I see you next to never
How can we say forever

Wherever you go
Whatever you do
I will be right here waiting for you
Whatever it takes
Or how my heart breaks
I will be right here waiting for you

I took for granted, all the times
That I though would last somehow
I hear the laughter, I taste the tears
But I can't get near you now

Oh, can't you see it baby
You've got me goin' crazy

Wherever you go
Whatever you do
I will be right here waiting for you
Whatever it takes
Or how my heart breaks
I will be right here waiting for you

I wonder how we can survive
This romance
But in the end if I'm with you
I'll take the chance

Oh, can't you see it baby
You've got me goin' crazy

Wherever you go
Whatever you do
I will be right here waiting for you
Whatever it takes
Or how my heart breaks
I will be right here waiting for you

kisahadique : walau apa pun terjadi...aku akan sentiasa menunggu dia..dan aku mengharapkan perkara yang sama juga dari dia..

date


alhamdullilah bisnes kecil2an aku nampak membuahkan duit :) bukanlah untung riban2 yang aku harapkan, cukuplah dapat kepuasan diri dan sedikit perbelanjaan utk masa depan aku..aku ikutkan memang suka nak bukak bisnes ni, tapi tak ada rezeki..kebetulan pula en. tunang aku pun ada minat dan keinginan yang sama..erm doakan rezeki kami agar impian kami bukak bisnes termakbul..insya Allah..

along aku dari cardiff ada sent emel smlm..dia suh aku beli mannequin utk dipakaikan tudung yang aku jual..memang niat di hati aku nak beli mannequin tu masa kat jalan TAR lastweek, tapi..entah ek..dah syok2 amik stok, tetiba aku lupa..tokei kedai yg aku amik stok tuh dia kata leh dapatkan dari kawan dia dalam rm45-50..erm memang nak, tp pikir2 balik, patut ke?

kadang2 rasa patut, sebab aku tak ada model..memanglah si fatin tuh sudi, tapi agak payahlah..ye la kalau dia ada kat rumah, leh la aku minta tolong, tapi kalau dia tak ada kat rumah?? aku gak yg kurang comel ni nak kena jadik model..argHHHhhhHHHh..

so, ada sesapa sudi carikan atau dengan berbudi bahasa, bersopan santun..yang sudi hadiahkan aku stunning mannequin tuh? kui kui kui

mannequin kat atas tu grabbed dari ebay..buat masa ni kalau nak bid 18.99 pound..erm along kata kalau leh pos, dia memang nak belikan untuk aku..erm..pos je la..hehe tp rasanya bila dah sampai mesia 'cik senah' tuh, mahu harga dia dah mencecah ratusan ringgit..kesimpulannya, heii orang malaysia, sila belikan saya mannequin itu...!!

date


Cinta yang datang secara semula jadi adalah yang terbaik. Kata orang untuk mempertahankan hubungan cinta lebih sukar daripada mencari pasangan kekasih. Setelah mengharungi semua halangan dan dugaan, sudah pasti kita inginkan hubungan yang berterusan.

Grabed from MEGA Rabu 21 Okt 2009, disenaraikan tips penting untuk mengukuhkan ikatan cinta yang berkekalan.

1. Tiga kata ajaib
Mungkin ini adalah kata-kata yang boleh diucapkan selama-lamanya. Sebaiknya, kita tidak perlu menanti si dia ,mengucapkan perkataan 'I Love You'. Ini kerana, kita sendiri sudah mendengar luahan cntanya melalui sikap dan tingkah lakunya.

2. Hayati hubungan kita.
Walaupun si dia sudah lama berada dalam genggaman kita, kita masih perlu menghayati hubungan cinta ini sehinggalah kita dan pasangan benar-benar serasi dan selamat.

3. Teruskan kehidupan normal.
Jika sebelum kita bersama si dia, kita begitu aktif melakukan aktiviti luar misalnya bersukan, maka teruskan aktiviti riadah tersebut. Perlu diingatkan, kitatidak perlu mengubah gaya hidup normal semata-mata kerana cinta si dia. Pasti, kita perlu berbincang mengenai rutin harian kita dengan si dia.

4. Jangan terlalu romantis.
Romantis adalah suatu perkara yang indah dalam perhubungan. Romantis adalah ramuan yang penting untuk mengekalkan perhubungan. Jadi, tidak perlu dilakukan sepanjang hari... erm???

5. Komunikasi secara terbuka.
Komunikasi adalah penting dalam membina kebahagiaan dalam hubungan intim. Apabila cinta kita dan pasangan sudah memasuki tahap hubungan yang stabil, ia bererti sudah tiba masanya untuk ita berkomunikasi secara dua hala tentang hal peribadi masing-masing. Bangkikan situasi luar biasa agar si dia mengenali diri kita secara luaran dan dalaman. Begitu juga kita, cuba fahami keinginan dan peribadi pasangan.

6. Jangan kelam kabut.
Jika naluri si dia bersikap ramah mesra dan mudah bergaul dengan masyarakat sekeliling, kita tidak perlu kelam kabut, panik dan bersifat kebudak-budakan. Ingat, hati si dia tetap milik anda.

7. Peka perkara sensitif.
Pertimbangkan dahulu masalah jika kita ingin menyelesaikan perkara-perkara yang sensitif. Ingat situasi semada, keadaan sekeliling dan kenali hatinya. Kita pasti tidak ingin membuatkan si dia berasa malu terutama di depan orang tuanya.

8. Biarkan hubungan melewati dugaan dan cabaran.
Perkara ini akan membuatkan hubungan kita tidak membosankan. Pelbagai cabaran hidup juga bolehh dijadikan kayu pengukut untuk menguji hubungan kita. Perhatikan sikap si dia ketika berhadapan dengan masalah. Paling penting, cuba kawal tekanan perasaan kita agar diri tetap tenang walau apa perkara sekalipun.

kisahadique : sama2 berdoa agar hubungan cinta kita kekal selama2nya..semua ni tak boleh jalan kalau satu pihak je yang bersungguh2 tapi pihak yang satu lagi 'batu'..macamana sekali pun, kita sama2 kena kekalkan hubungan cinta kita..insya Allah

date


this colour scheme i grabbed from other blogshop..this scheme suitable for kain ela, shawl, tudung's blogshop to do a colour reference..

erm ada sesapa tahu tak mana nak dapat colour scheme ni?

date Wednesday, October 21, 2009

TUDUNG MURNI PLAIN JUST ARRIVED!!


wanna grab Tudung Murni Plain??
fell free to AdIQuE Shoppe..

date Tuesday, October 20, 2009

new design for Tudung Murni just arrived...



wanna grab Tudung Murni??
fell free to AdIQuE Shoppe..

date Monday, October 19, 2009

sangat seronok..tak tahu camne nak cakap, camne nak luahkan..aku cuma mampu nyatakan ribuan terima kasih pada seseorang ni yg sudi mengingati aku..dia cam tahu2 jek aku memang tengah nak cari kain sifon yg cantik..tup tup sekali aku dapat..free plak tuh..syukran..syukran..

erm aku rasa tak sabar nak hantar tempah baju ni ke auntie maggie..baju ni nanti aku nak guna bila nak berkunjung ke rumah sedara mara en. tunang aku..hehe aku dah siap dapat tudung tau..tudung yg aku jual tu, sekali aku tengok match plak dengan kain sifon yg dapat tu..apalagas..aku amik la satu tudung tu..tokei tudung pun nak cantek kn..


aku tak leh nak reveal kain ni jelas2..nanti dah tak seprise..nanti en. tunang nampak jelas dah tak beshlah..hehe pape pun, million thanx to mylin for this lovely kain :) beli kat ne ek? huhu lokasi TERPAKSA dirahsiakan..

kisahadique : mylin dearie..thanx so much..nnt kalau ada rezeki, kita carikan utk akk plak eh..

date

erm kenduri dah dekat kan? pening nak fikir macam2 benda..bila dah beli benda ni, benda tuh pulak tak beli lagi..bila dah beli benda tuh, ada lagi plak benda lain yg tak beli lagi..aduhh pening..bajet pulak makin lama makin berkurangan..aduhhh!! ada datuk mana2 yg sudi sponsor aku? hehe

entry kali ni aku nak share beberapa cara nak menjimatkan wang menjelang hari bahagia..erm mana yg patut kena ikut sebab tanak bajet lari..tup tup tiba masanya pokai plak nnt kan..dah abes kenduri makan meggi je plak aku dan en. tunang..huhu

1. Elakkan honeymoon pada musim perayaan ataupun cuti sekolah kerana bayaran hotel akan meningkat.
2. Tetapkan jumlah tetamu yang dijemput supaya dapat merancang perbelanjaan perkahwinan dengan baik.
3. Cari photographer yang dapat memberi tawaran yang menarik dari segi pembayaran mengikut jam berbanding pakej yang berkemungkinan lebih mahal.


4. Kurangkan bajet katering dengan meminta saudara-mara atau jiran menjadi pelayan semasa majlis berlangsung.
5. Gunakan bunga tiruan a.k.a plastik untuk menjimatkan bajet.
6.Tempah perkhidmatan photographer awal supaya mendapat diskaun menarik.
7. Pastikan tidak menempah kek yang terlalu mahal dan besar.
8. Jika ingikan jambangan bunga tangan segar, pastikan jambangan bunga tangan itu kecil dan tidak terlalu besar.


9. Buka akaun khas untuk majlis perkahwinan supaya perbelanjaan dapat dikawal.
10. Pilih pelamin yang ringkas tetapi menarik.

sumber : pesona pengantin november 2009

date

1. No Breakfast
People who do not take breakfast are going to have a lower blood sugar level. This leads to an insufficient supply of nutrients to the brain causing brain degeneration.

2 . Overeating
It causes hardening of the brain arteries, leading to a decrease in mental power.

3. Smoking
It causes multiple brain shrinkage and may lead to Alzheimer disease.

4. High Sugar consumption
Too much sugar will interrupt the absorption of proteins and nutrients causing malnutrition and may interfere with brain development.

5. Air Pollution
The brain is the largest oxygen consumer in our 20 body. Inhaling polluted air decreases the supply of oxygen to the brain, bringing about a decrease in brain efficiency.

6 . Sleep Deprivation
Sleep allows our brain to rest.. Long term deprivation from sleep will accelerate the death of brain cells..

7. Head covered while sleeping
Sleeping with the head covered increases the concentration of carbon dioxide and decrease concentration of oxygen that may lead to brain damaging effects.

8. Working your brain during illness
Working hard or studying with sickness may lead to a decrease in effectiveness of the brain as well as damage the brain.

9. Lacking in stimulating thoughts
Thinking is the best way to train our brain, lacking in brain stimulation thoughts may cause brain shrinkage..

10. Talking Rarely
Intellectual conversations will promote the efficiency of the brain.

date Thursday, October 15, 2009

1. Have your ceremony and reception at the same location. (memang buat kat rumah jek...)

2. Keep the wedding cake simple. (yang penting....yellow themes!)


3. Donate your wedding dress to a charity when the wedding is over. ( alemak..syg la plak...)
4. Choose bridesmaids dresses that your friends will wear again. (reyna...jgn beli baju mahal2 tau...)
5. Have the groomsmen wear a suit they can use again for work. (sapa nak jadi ni pengapit ni???)

6. Use a florist who uses flowers from local or organic farms. (in progress...)
7. Select a wedding venue close to your home. (dah tentulah..buat kat rumahkn..)
8. Create your own bouquets from wildflowers. (akan diusahakan..)

9. Keep the wedding small. The more guests you invite, the bigger the carbon footprint left from the wedding. (2000pax tuh small or big wedding??)
10. Donate the flowers from your wedding to a hospital. (erm org pernah buat ke ek?)
11. Purchase wedding shoes that you will wear again. (ini sudah pasti!)12. Use locally grown flowers for your arrangements.(akan diusahakan..)
13. Travel by train, rather than by plane. (kalau setakat nak pegi kelantan leh la naik train..)
14. Take an eco-considerate honeymoon. Travel close to home or consider eco-tourism for your honeymoon destination. (erm...nak pegi Pulau Tioman..!)

15. Have an outdoor ceremony and reception. (dalam rumah ada pelamin jek...!)
16. Live green after the wedding. (tapi tak suka warna hijau...!)
17. Use all local wedding vendors. (KIV)
18. Hire an all-digital photographer. (akan diusahakan Khamis ni..)
19. When printing for your wedding, use a printer that can use paper with a high percentage of post-consumer recycled content. (apa maksudnya??)
20. Use all natural make-up. (saya memang suka yg natural...)
21. Rather than having a big party, elope! (ish...membazirkan..)
22. Travel to your guests instead! If most of your guests come from one part of the country, go to them instead of everyone coming to you. (ada ke oversea guest nak mai??...)
23. Use a non-profit space to host your ceremony and reception. (tanah kosong kat sebelah rumah ada...)
24. Tell out of town guests about the eco-friendly hotels in the area. (ada 2,3 hotel eco-friendly kat Kluang ni...)
25. Have an outdoorsy honeymoon, such as camping, backpacking, or fishing. (mungkinkah Pulau Tioman?)

26. Use your Grandma’s vintage veil. It can be your “something borrowed”. (hah?? opah dah meninggal..mana nak cari??)27. Give a reusable, locally made cloth tote bag to your bridal party as a gift. (akan diusahakan...)
28. Collect all the paper products at the end of the night and recycle them. (kena bergotong royong dgn en. tunang la pas kenduri kan...)
29. Use a horse and carriage as your form of transportation, rather than a car. (haha...mana nak cari kuda ni? ada sapa nak sponsor??)

30. Use an environmentally friendly cleaner when it comes time to clean the dress. (erm..dobi je la kan..)
31. Give all the guests a downloadable play list with your favorite songs. (Biarlah Rahsia...lalala)
32. Use locally grown berries in your wedding cake. (sedap ke berries ni??)
33. Have your bridesmaids wear black dresses that they already owned for the ceremony. (hitam? tuh utk org mati jek...)
34. Give a donation in your bridal attendants’ names, in lieu of a gift. (ermm..bagus ni..)
35. Continue spreading the word about ways to be eco-friendly to all your friends and family! (en. MC..leh pinjam mic??)
grabbed from ecochic..THANX

kisahadique : sangat bermakna dan bermanfaatlah idea ni kan..mana yg boleh digunapakai akan aku usahakan..pape pun, aku perlu support...mana jalan buat sengsorang kn...

date Tuesday, October 13, 2009

picture grabbed form glamourous gowns

my dreams wedding themes...YELLOW

date Monday, October 12, 2009