arini aku diibarat sudahlah jatuh ditimpa tangga..

part 01
since malam smlm pinggang aku sakit sesangat..ni gara2 dok bersila ngadap jahit labuci & manik kat baju kurung berjam2 lamanya plus dok bersila ngadap laptop ni plus angkat beg plastik sampah hitam yg besar dan berat dr atas ke bawah..gara2 tiga perkara ni makanya pinggang aku rasa sakit sgt..so aku kuar malam tadi dan beli koyok nak tampal kat belakang pinggang..

memula ayah dh tampal 1 yg warm..then aku tampal lg satu yg gila bapak hot..dia punya hot tuhan je yg tahu camne..tp sedap woo..rasa lega sket..

but bgn pagi td, aku rasa sakit sgt2..pas sahur mak bagi makan pain killer..then before nak pegi sekolah aku tempak lagi 1 koyok hot tu..spjg perjalanan ke sekolah aku rasa panas gegila..maybe tindakbalas koyok tu..dia punya rasa panas+pedih smpai ke perut aku terasa...

part 02
arini kelas aku agak full...erm 6 masa, 2 kelas 2 masa dan 2 kelas 1 masa...arini kejenya dok bercakap je dgn bebudak..plus bebudak bisinglah mainlah so aku rasa agak marahlah dan sound pun dh high sket..pagi ok lagi..kul 11.10 aku masuk kelas form 1 subjek geog..aku bg penerangan mengenai KGT..biasalah kelas kedua hujung, penerangan kena lebih sket..dengan tak pahamnya, banyak tanyanya, bisingnya...

masuk kul 12, volume aku agak spoiled sket...masa bercakap2 tuh cam dah sengau2 je..then alkisahnya tgh syok bg penerangan kat bebudak, aku stuck..tetiba aku rasa sesak nafas..suara tak keluar, jd slow jek..aku rs cam dh semput jek..then aku duduk take 5..tp aku nak setelkan gak penerangan arini bg abis so aku sambung semula..dan buat kali kedua aku rasa sesak nafas lg + sakit dada yg teramat...aku memang takleh cakap nak bg penerangan kat bebudak...rasa cam segala sakit, beban aku naik ke dada.....ya Allah kenapa ni? kebetulan loceng bunyi dan aku turun ke staff room..

fyi, kelas form 1 tuh kat tingkat 4..masa turun tu aku dok hold pemegang tangga sbb rasa cam dah tak stabil, rasa nak jatuh jek...


kat staff room aku letak minyak and rest..pastu ada sorang sis yg baik hati sudi menghantar aku balik ke rumah..maknanya dia akan drive kereta aku..aku pun ok jek bak kata pepatah 'orang mengantuk disorong bantal...'

part 03
alkisah kakak yg tolong drive kete aku tuh ok jek pd awal perjalanan..dekat nak tiba umah aku, dekat roundabout jalan mersing before masuk roundabout, tetiba enjin kete aku mati...ya Allah..apa lagi ni..

kete aku mati di tengah2 jalan yg sibuk tepat jam 2.30pm..ya Allah..dugaan apa lagi yg Allah uji aku..nasib baik aku berteman, kalau aku sorang mau aku menangis..aku sebagai co-pilot dok melambai2 tgn suh kete lain kat belakang ke tepi..dah la tgh menahan sakit, panas..segala2nya membuatkan aku nak tumbang...

then aku kol ayah n tak sampai 5min my hero tu datang..dan ada sekali 2 org jiran aku yg sudi membantu..masa tuh dah jem gila dah..hahaha disebabkan blackie aku wat hal, kat roundabout tu jem gila..ishh pastu tak lama pastu kete peronda polis pun datang dan suh tolak kete aku ketepi..rupa2nya polis tuh pakcik Karim yg keje kat pondok polis kat kawasan sekolah aku..walaupun aku dalam kesusahan, Allah masih sudi membantu aku..

ayah datang bawak pomen...almost 1 hour gak proses nak menghidupkan blackie aku..ayah suh aku balik bwk kete dia dan dia hntr kete aku ke workshop..ish ish ish..kesian ayahkan..
(aku tak dapat nak snap gambar kekecohan dan jammed kat roundabout td......dah kalut sgt dan aku hampir collapse tadi...ruginya....)

part 04
tiba kat umah aku terus melepek dan terus check tekanan darah..100/50..ntahkan tinggi ntahkan rendah aku tatau...tak lama pastu ayah balik dan dia bgtau bateri kete aku sebagai punca kete kesayangan aku tuh mati di lautan jalan raya...dan totalnya RM181...hah????? abeslah duit raya aku..nak tanak aku kena bayar sok guna untung jual tudung tuh...uwaa along kata untung jual tudung wat belanja duit raya, belakang kalu kena bayar bateri kete plak..takpe la..ada hikmah di sebalik semua ni..aku redha dalam kesedihan..

pastu aku pegi klinik uncle dan check...rupa2nya asid dlm badan aku naik ke dada dan badan aku mungkin dimasuki angin..ohh yea..before pegi klinik aku terpaksa berbuka puasa..sob sob uncle cakap lagi antara puncanya aku kena ni disebabkan aku puasa, kurang air, menggunakan koyok yg sangat panas, pedas yg mengandungi aspirin yg tinggi yg boleh membahayakan, aku telan pain killer semasa pagi dan stress di sekolah...5 in 1
(adalah benar aku ni stress?)

uncle check tekanan darah, ok je katanya...aku tak la disuspek jantung sebab aku muda lagi katanya....dia dengar penafasan aku dan katanya bunyi perut aku naik sampai ke dada..camne tuh ek? erm hanya pakar perubatan sahaja yg mengetahuinya...pastuh dia bagi aku ubat buang angin + asid dan ubat gastrik....serta MC utk esok sehari.....YAHoooOOOOoooOOOOO

--------------------------------------

pape pun aku nak billion thanx kepada my hero, Hj Alel b Aripen...ayah memang hero aku...sebab dia dtg 5min lepas aku kol dan bersusah payah panggil pomen dan bayarkan dulu duit bateri tuh..kalaulah ayah tak ada, mati aku :( aku sendiri pun lum tentu leh tolong ayah sepantas tuh..erm entahlah...Allah dan anugerahkan aku seorang ayah yang cukup hebat tiada dua mahupun tiga...mudah2an en. tunang aku leh jadi sehebat ayah...insya Allah

terima kasih jugak pada kak Wan Rohana Wan Musa yg sudi menghantar aku balik umah dan bersama2 mengurangkan kekalutan aku sewaktu blackie mati di tengah jalan tadi..semoga Allah membalas jasa akak..dia juga satu2nya kawan yg sudi teman aku masa mak ayah pegi London 4,5 bulan lepas....

pada jiran aku, Pipi dan anak Cik Mail yg aku lupa namanya...pada pakcik Karim dan kawannya yg tolak kete aku ke tepi..(eh...diorang bukannya baca blog aku kn...arghhh nasib ahh....)

pada abang Fahmi yg sudi hantar aku ke klinik..masa sebelum nak hantarkan ke klinik tuh dia tgh sibuk membasuh kete dia..hehe sori eh abg?

dan...pada mak aku...yg amik berat dan belikan aku ayam percik...walaupun 2,3 hari ni aku majuk dengan mak, tp dalam hati aku, aku tetap sayang mak..ishh mana ada anak tak sayang mak kn..aku rindu dekat mak...

eh eh...lupalah...........pada en. tunang yg tak benti2 kol aku kerana risaukan keselamatan dan kesihatan tunang kesayangan dia ni...hehe terima kasih sayang :) dan bakal FIL yg kol aku bertanyakan keadaan aku tadi...

makanya......

itulah kisahseorangadique tanggal Isnin, 14 September 2009 dan 24 Ramadhan...sudahlah jatuh ditimpa tangga..

kisahadique : sok MC nak watpe ek? betulkan kata org, hati ni memainkan peranan penting... sebabnya pagi sebelum pegi keje aku rasa ada something je bakal terjadi..dan akhirnya...inilah ujian Allah pada aku sempena ramadhan ni..subhanallah...tapi betul ke aku stress??

date Tuesday, September 15, 2009

4 kisahadique.. to “i'm in pain”

  1. Fikriah
    September 15, 2009 at 5:07 AM

    setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya. Redha dan banyak bersabar, jgn le stress sngt. Pada masa depan banyak lagi cabaran yg bakal ditempuhi. Anggap je pengalaman tu salah satu untuk mematangkan diri. Banyakkan berdoa kat Allah, InsyaAllah...

    Nnt ambil kad raya dari Alisya,Aliyah n Alifah di rempah.com

    Reply
  1. adique
    September 15, 2009 at 6:19 AM

    erm kak long, sayu adik baca comment kak long...entah ek..adik pun tatau apa yg adik stresskn..tp adik mmg stress sgt..mcm2 kat fikiran adik skrang ni..

    lagi 1, mungkin adik rindu sgt kat Alisya, Aliyah n Alifah kot..lambat sgt nak balik..

    pape pun..kak long doakan adik eh..doakan agar adik tabah menghadapi segala dugaan dan rintangan ni....

    Reply
  1. mylin
    September 16, 2009 at 11:01 AM

    ...Laaa tak tau pun kes u sakit2 gini....Naseb baik sempat amik gambo n dapat angpau dari bos...Siannyer...Sabo la yer...giliran u....org lain punya giliran dah lepas...atau akan datang...moga suma tabah mengharungi...

    Reply
  1. adique
    September 16, 2009 at 5:13 PM

    erm tetiba je mylin...Allah nak uji hambaNya ini..nak tgk kuat ke tidak...

    Reply

Leave a Reply: